Homity Pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2522
Składniki:
- Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki razowej
- 130 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 40 g tartego sera Gouda
- 40 g tartego parmezanu
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 mały por natka zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz razową przesypać razem na stolnice. Wsypać do tego sól, dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry ziemniaków wyłożyć na ciasto w foremce do pieczenia. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w foremce. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki oraz tartymi oba serami, po wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować nadzienie: warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry ziemniaków wyłożyć na ciasto w foremce do pieczenia. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w foremce. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki oraz tartymi oba serami, po wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)