Flapper pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1944
Składniki:
- Ciasto:
- 3,5 szklanki okruszków z ciastek grahamowych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- Nadzienie:
- 400 g ananasa z puszki (plastry)
- 8 białek jaj
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: okruszki grahamowe pokruszyć na drobną miazgę i przesypać je do rondla. Dodać do nich masło, żółtka jaj, wsypać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż masło się rozpuści. Wtedy wszystko wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Dokładnie wyrównać łopatką tak, aby powstała bardzo cienka powierzchnia. Pozostałą resztę składników pozostawić do posypania wierzchu ciasta.
Przygotować nadzienie: ananasy osączyć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, wyłożyć na składniki na blasze do pieczenia. Białka jaj ubić mikserem razem z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę i nałożyć ją na całość w formie do pieczenia. Następnie wszystko posypać pozostawioną resztą ciasta, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
Przygotować nadzienie: ananasy osączyć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, wyłożyć na składniki na blasze do pieczenia. Białka jaj ubić mikserem razem z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę i nałożyć ją na całość w formie do pieczenia. Następnie wszystko posypać pozostawioną resztą ciasta, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
Komentarze (0)