Boston Cream Pie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2499
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- Na masę waniliową:
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego stopniowo obie mąki, proszek do pieczenia i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i przekroić w poprzek na dwie połówki.
Przygotować masę waniliową: masło przełożyć do rondla, wsypać do tego cukier i zmiksować do białości. Potem dodać do tego po jednym żółtku i nadal miksować przez 1 minutę. Po tym czasie wsypać do tego cukier waniliowy i wszystko zmiksować na puszystą masę. Gotową masą wysmarować jedną połowę upieczonego wcześniej ciasta i nakryć drugą połową ciasta.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego połamaną na drobne kawałki czekoladę i dokładnie rozpuścić. Rozpuszczone składniki wymieszać, ściągnąć z ognia i ciasto.
Przygotować masę waniliową: masło przełożyć do rondla, wsypać do tego cukier i zmiksować do białości. Potem dodać do tego po jednym żółtku i nadal miksować przez 1 minutę. Po tym czasie wsypać do tego cukier waniliowy i wszystko zmiksować na puszystą masę. Gotową masą wysmarować jedną połowę upieczonego wcześniej ciasta i nakryć drugą połową ciasta.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego połamaną na drobne kawałki czekoladę i dokładnie rozpuścić. Rozpuszczone składniki wymieszać, ściągnąć z ognia i ciasto.
Komentarze (0)