Boston Cream Pie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2206
Boston Cream Pie
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Na masę waniliową:
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego stopniowo obie mąki, proszek do pieczenia i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i przekroić w poprzek na dwie połówki.

Przygotować masę waniliową: masło przełożyć do rondla, wsypać do tego cukier i zmiksować do białości. Potem dodać do tego po jednym żółtku i nadal miksować przez 1 minutę. Po tym czasie wsypać do tego cukier waniliowy i wszystko zmiksować na puszystą masę. Gotową masą wysmarować jedną połowę upieczonego wcześniej ciasta i nakryć drugą połową ciasta.

Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego połamaną na drobne kawałki czekoladę i dokładnie rozpuścić. Rozpuszczone składniki wymieszać, ściągnąć z ognia i ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów