Meat pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2642
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g łopatki cielęcej bez kości
- 4 pieczarki
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą woda i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Ziemniaki, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem dodać do nich masło i razem ubić na jednolitą masę. Ubite składniki przełożyć do przestudzonego ciasta. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i oprószyć je tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażyć do zarumienienia się mięsa. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i przełożyć na ziemniaki z ciastem. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)