Pie and mash
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6141
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko jajka
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
- Na wypełnienie ciasta:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml piwa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- Na sos:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 mielone goździki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- pęczek zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki i pietruszkę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować letnią wodą. Żółtko jajka roztrzepać widelcem na talerzu.
Przygotować wypełnienie ciasta: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy oraz musztardę i wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z piwem i wlać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu odparowania piwa. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć na wysmarowane ciasto francuskie.
Wszystko zawinąć w kopertę, wysmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do ugotowanych ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos: pietruszkę drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie mąkę wymieszać z bulionem warzywnym oraz posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować wypełnienie ciasta: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy oraz musztardę i wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z piwem i wlać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu odparowania piwa. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć na wysmarowane ciasto francuskie.
Wszystko zawinąć w kopertę, wysmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do ugotowanych ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos: pietruszkę drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie mąkę wymieszać z bulionem warzywnym oraz posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)