Hot and sour soup
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5214
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g łopatki wieprzowej bez kości
- 20 g pędów bambusa z puszki
- 20 g jedwabistego tofu
- 4 suszone, czarne grzyby chińskie
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i moczyć przez 15 minut. Namoczone osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Wieprzowinę pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojone mięso, starty imbir, osączone z zalewy pędy bambusa i pokrojone wcześniej grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia się mięsa. Następnie wlać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli oraz pieprzu i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w cienkie plastry tofu i gotować jeszcze przez 3 minuty. Gotowane składniki doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba. Jajko wbić do kubka i wsypać do niego mąkę kukurydzianą. Następnie z gotowanego wywaru odlać 2 łyżki do składników w kubku i dokładnie rozmieszać łyżką. Rozmieszane składniki przelać do całości i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować czerwoną papryką chili.
Komentarze (0)