Hot and sour soup

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2017
Hot and sour soup
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 20 g pędów bambusa z puszki
  • 20 g jedwabistego tofu
  • 4 suszone, czarne grzyby chińskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i moczyć przez 15 minut. Namoczone osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Wieprzowinę pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojone mięso, starty imbir, osączone z zalewy pędy bambusa i pokrojone wcześniej grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia się mięsa. Następnie wlać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli oraz pieprzu i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w cienkie plastry tofu i gotować jeszcze przez 3 minuty. Gotowane składniki doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba. Jajko wbić do kubka i wsypać do niego mąkę kukurydzianą. Następnie z gotowanego wywaru odlać 2 łyżki do składników w kubku i dokładnie rozmieszać łyżką. Rozmieszane składniki przelać do całości i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować czerwoną papryką chili.

0 komenatrzy

Podobne przepisy