Steak and kidney pie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1945
Steak and kidney pie
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 g suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 nerki wołowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornych naczyń
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Suszone podgrzybki połamać na małe kawałki i zalać je wrzącą wodą. Grzyby moczyć przez 10 minut, a po tym czasie odcedzić je na sicie. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ciasto francuskie rozmrozić i wyłożyć nim wysmarowane masłem naczynia żaroodporne. Łopatkę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski. Nerki wołowe pozbawić kanalików, po czym pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa w misce. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, mąką i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę oraz sparzone podgrzybki. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wówczas wlać do tego bulion, sos Worcestershire i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki odcedzić i przełożyć łyżką na ciasto w naczyniach żaroodpornych. Wszystko nakryć pozostałym ciastem francuskim, dobrze skleić ręcznie i zrobić niewielkie nacięcia nożem w górnej części ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185° i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów