Steak and kidney pie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1945
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 5 g suszonych podgrzybków
- 3 łyżki oleju
- 2 nerki wołowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornych naczyń
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Suszone podgrzybki połamać na małe kawałki i zalać je wrzącą wodą. Grzyby moczyć przez 10 minut, a po tym czasie odcedzić je na sicie. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ciasto francuskie rozmrozić i wyłożyć nim wysmarowane masłem naczynia żaroodporne. Łopatkę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski. Nerki wołowe pozbawić kanalików, po czym pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa w misce. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, mąką i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę oraz sparzone podgrzybki. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wówczas wlać do tego bulion, sos Worcestershire i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki odcedzić i przełożyć łyżką na ciasto w naczyniach żaroodpornych. Wszystko nakryć pozostałym ciastem francuskim, dobrze skleić ręcznie i zrobić niewielkie nacięcia nożem w górnej części ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185° i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)