Piccata z indyka w sosie kaparowo-cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5664
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- Na sos kaparowo-cytrynowy:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 pęczek szpinaku
- sok z jednej cytryny
Opis przygotowania:
Piersi z indyka umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i natrzeć pieprzem, solą oraz przyprawą do drobiu. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać porcje mięsa i zrumienić z obu stron. Potem ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieście zanurzyć zrumienione mięso, przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz.
Przygotować sos kaparowo-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, wlać do niego oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i dodać osączone z zalewy kapary. Całość dusić pod przykryciem przez 30 sekund na małym ogniu, po czym wlać sok z jednej cytryny, dodać szpinak, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieście zanurzyć zrumienione mięso, przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz.
Przygotować sos kaparowo-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, wlać do niego oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i dodać osączone z zalewy kapary. Całość dusić pod przykryciem przez 30 sekund na małym ogniu, po czym wlać sok z jednej cytryny, dodać szpinak, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)