Bataty pieczone z karpiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 845
Składniki:
- 4 duże bataty
- 4 dzwonki karpia
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła czosnkowego
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 4 łyżki kiełków zielonego groszku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bataty, pomidory oraz kiełki umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pomidorów na talerzu. Bataty przeciąć w jednym miejscu z boku, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać masło czosnkowe i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do ich miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i dodać do warzyw w na talerzu. Dzwonki karpia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami zielonego groszku.
Komentarze (0)