Bataty pieczone z karpiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 621
Bataty pieczone z karpiem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • 4 dzwonki karpia
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 4 łyżki kiełków zielonego groszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bataty, pomidory oraz kiełki umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pomidorów na talerzu. Bataty przeciąć w jednym miejscu z boku, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać masło czosnkowe i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do ich miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i dodać do warzyw w na talerzu. Dzwonki karpia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów