Makaron orkiszowy i penne z sosem marinara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2462
Makaron orkiszowy i penne z sosem marinara
fot. spiffie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 30 g makaronu orkiszowego świderki ze szpinakiem
  • 8 liści bazylii
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makarony przełożyć do dwóch osobnych garnków. Każdy osobno zalać litrem lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym wymieszać ze sobą i wyłożyć na talerz. Pomidory oraz bazylię umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zrumienić. Następnie do czosnku dodać pomidory z bazylią, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przykryć i dusić przez 10 minut. Po
tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na makaron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów