Penne z jarmużem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2060
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 15 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,3 łyżeczki suszonych płatków chili
- pęczek jarmużu
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Makaron penne przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej sparzone wcześniej suszone pomidory oraz suszone płatki chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojony jarmuż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Komentarze (0)