Penne z jarmużem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2060
Penne z jarmużem i pomidorami
fot. Jennifer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,3 łyżeczki suszonych płatków chili
  • pęczek jarmużu
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Makaron penne przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej sparzone wcześniej suszone pomidory oraz suszone płatki chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojony jarmuż. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów