Penne z serem, warzywami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1801
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 20 g tartego parmezanu
- 20 g sera ricotta
- 20 g mielonych migdałów
- 20 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić do miski. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem. Rukolę pokroić na kawałki i dodać do składników w misce wraz z serem ricotta. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać suszone pomidory, smażyć razem przez 40 sekund, po czym dodać do tego mielony migały i smażyć jeszcze przez kolejne 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, wymieszać ze składnikami z miski i przełożyć na talerz. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)