Penne z pomidorami i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1555
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej oliwki, oprószyć je szczyptą oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund. Następnie do smażonych oliwek dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i przełożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)