Penne z pomidorami i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1555
Penne z pomidorami i oliwkami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej oliwki, oprószyć je szczyptą oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund. Następnie do smażonych oliwek dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i przełożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów