Pizza z pomidorami, ananasem i jarmużem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2656
Składniki:
- 400 g ananasa w kostce w zalewie
- 30 g suszonych pomidorów
- 30 g mąki
- 5 dag oliwy z oliwek
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Ananasa osaczyć z zalewy. Jarmuż opłukać i osaczyć z wody. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i odcedzić. Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i szczyptą soli. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, namoczyć oliwą i przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto nałożyć pokrojone drobno suszone pomidory, posypać oregano i nałożyć jarmuż oraz osączonego z zalewy ananasa. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)