Pęczak z warzywami i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2696
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 6 buraków czerwonych
- 5 dag migdałów
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, połowę z nich przełożyć na talerz w całości, a drugą połowę pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odparować i na gorąco wymieszać z przecierem pomidorowym. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię, oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojone w kostkę buraki, pokrojone drobno migdały, wymieszać, dusić przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z burakami.
Komentarze (0)