Pęczak z polędwicą wieprzową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2594
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Polędwicę wieprzową podzielić na porcje. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojoną polędwice, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, wymieszać i smażyć razem z mięsem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć go z ognia i dodać go do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)