Pęczak z polędwicą wieprzową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2370
Pęczak z polędwicą wieprzową
fot. Kris Awesome / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Polędwicę wieprzową podzielić na porcje. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojoną polędwice, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, wymieszać i smażyć razem z mięsem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć go z ognia i dodać go do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów