Pęczak z kiełbasą i szałwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1645
Pęczak z kiełbasą i szałwią
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kiełbasy toruńskiej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy pełnoziarnistej
  • pęczek jarmużu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojony na kawałki jarmuż, szałwię i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz musztardą francuską i zagotować. Do zagotowanych składników dodać ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów