Pęczak z kiełbasą i szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 200 g kiełbasy toruńskiej
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 garść świeżej szałwii
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy pełnoziarnistej
- pęczek jarmużu
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojony na kawałki jarmuż, szałwię i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz musztardą francuską i zagotować. Do zagotowanych składników dodać ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)