Mote con huesillo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1368
Mote con huesillo to bezalkoholowy, chilijski napój z pszenicy oraz brzoskwiń gotowanych w wodzie z cukrem z dodatkiem laski wanilii. Jest bardzo popularny w letnie, gorące miesiące.
Składniki:
- 250 g suszonych brzoskwiń
- 250 g pszenicy
- 100 g brązowego cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 litra wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu dodać do tego suszone brzoskwinie, laskę cynamonu, wsypać brązowy cukier oraz świeżo startą skórkę pomarańczową i razem wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości pszenicy. Następnie ściągnąć z ognia, wyciągnąć laskę cynamonu, a resztę przelać do szklanek i przestudzić.
Komentarze (0)