Mote con huesillo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1368
Mote con huesillo
fot. lblinova (elements.envato.com)
Mote con huesillo to bezalkoholowy, chilijski napój z pszenicy oraz brzoskwiń gotowanych w wodzie z cukrem z dodatkiem laski wanilii. Jest bardzo popularny w letnie, gorące miesiące.

Składniki:

  • 250 g suszonych brzoskwiń
  • 250 g pszenicy
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 litra wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu dodać do tego suszone brzoskwinie, laskę cynamonu, wsypać brązowy cukier oraz świeżo startą skórkę pomarańczową i razem wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości pszenicy. Następnie ściągnąć z ognia, wyciągnąć laskę cynamonu, a resztę przelać do szklanek i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów