Patisony z piekarnika
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3230
Składniki:
- 20 g tartego sera cheddar
- 4 patisony żółte
- 4 plastry surowego boczku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Patisony, rozmaryn oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Patisony przekroić w poprzek w dolnej części i wydrążyć środki. Wydrążone środki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i połączyć z pokrojonymi środkami patisonów. Dodać do tego tarty ser cheddar. Boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i trzymać na patelni, a wytopiony z niego tłuszcz przelać do składników w misce. Składniki w misce doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, po czym nadziać tym wydrążone wcześniej patisony. Nadziane patisony złączyć w całość, potem w górnej ich części wbić usmażony wcześniej boczek oraz gałązki rozmarynu i skropić oliwą z oliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do czasu, aż patisony zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)