Patisony zapiekane z kuskusem, podgrzybkami i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 604
Patisony zapiekane z kuskusem, podgrzybkami i boczkiem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kaszy kuskus
  • 200 świeżych podgrzybków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 6 patisonów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Patisony oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Podgrzybki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i podgrzybki. Składniki na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą kuskus. Następnie patisony pokroić ostrym nożem w górnej ich części, wydrążyć z nich środki i napełnić wymieszanymi składnikami. Całość posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości patisonów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów