Omlet z warzywami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1470
Składniki:
- 6 jaj
- 2 brokuły
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę czerwoną i paprykę. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać do zeszklonych składników na patelni. Dodać do tego ugotowane brokuły i wszystko smażyć do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)