Omlet z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 126
Omlet z warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 brokuły
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę czerwoną i paprykę. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać do zeszklonych składników na patelni. Dodać do tego ugotowane brokuły i wszystko smażyć do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów