Patisony zapiekane z serem i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3107
Składniki:
- 400 g sera ricotta
- 15 g tartego sera Gouda
- 4 białe patisony
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółte patisony
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Patisony białe oraz żółte przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Ser ricotta przełożyć do miski. Oliwki pokroić w cienkie krążki i dodać do sera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić tym wydrążone patisony. Napełnione warzywa posypać tartym serem Gouda, włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)