Jabłka zapiekane z ziemniakami i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2234
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 15 g orzeszków pinii
- 4 jabłka Antonówki
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jabłka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić w górnej ich części, ostrym nożem usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Dodać do tego orzeszki pinii. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonych jabłek. Dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do miękkości jabłek.
Komentarze (0)