Colcannon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2665
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kapusta włoska
- 200 ml śmietany kremówki
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
- 1 łyżka masła
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić na kawałki, następnie przełożyć do rondla, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i razem z gotowaną kapustą zmiksować w blenderze. Śmietanę zmieszać z masłem. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno dymkę wraz ze szczypiorkiem i zagotować. Potem całość połączyć ze zmiksowanymi składnikami. Wszystko doprawić do smaku solą, wymieszać i przełożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić na drobne kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 15, minuty, po czym dodać do potrawy.
Komentarze (0)