Pieczeń z zająca
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5771
Składniki:
- 1 zając do 2 kg
- 100 g wędzonej słoniny
- 1 zajęcza wątroba i serce
- 2 bułki zwykłe
- 1 kieliszek wina czerwonego
- 1 cebula
- sól, pieprz mielony i ziele angielskie
- natka pietruszki
- 15 dag smalcu
- 1 szklanka bułki tartej
Opis przygotowania:
Obranego zająca ze skóry lub gotowego ze sklepu dobrze umyć i pozbawić kości. Mięso zmielić wraz ze słoniną, wątrobą i sercem maszynką do mięsa. Bułki namoczyć w wrzątku i również przepuścić przez maszynkę do mięsa w celu ich rozdrobienia, połączyć je ze zmielonym mięsem. Do tego dodać kieliszek wina, posiekaną cebulę na drobno, natkę pietruszki, sól, pieprz i ziele angielskie. Jajka rozmieszać z bułką tartą i wlać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. W tym czasie smalcem wysmarować foremkę do pieczeni i włożyć do niej mielonego zająca. Uformować brzegi foremki i piec około 1,5 godziny w piekarniku co jakiś czas łyżeczką podlewając gorącą wodę, aby pieczeń się nie przypaliła. Po upieczeniu podawać ją na letnio.
Komentarze (0)