Pieczeń z zająca

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5538

Składniki:

  • 1 zając do 2 kg
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 zajęcza wątroba i serce
  • 2 bułki zwykłe
  • 1 kieliszek wina czerwonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz mielony i ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 15 dag smalcu
  • 1 szklanka bułki tartej

Opis przygotowania:

Obranego zająca ze skóry lub gotowego ze sklepu dobrze umyć i pozbawić kości. Mięso zmielić wraz ze słoniną, wątrobą i sercem maszynką do mięsa. Bułki namoczyć w wrzątku i również przepuścić przez maszynkę do mięsa w celu ich rozdrobienia, połączyć je ze zmielonym mięsem. Do tego dodać kieliszek wina, posiekaną cebulę na drobno, natkę pietruszki, sól, pieprz i ziele angielskie. Jajka rozmieszać z bułką tartą i wlać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. W tym czasie smalcem wysmarować foremkę do pieczeni i włożyć do niej mielonego zająca. Uformować brzegi foremki i piec około 1,5 godziny w piekarniku co jakiś czas łyżeczką podlewając gorącą wodę, aby pieczeń się nie przypaliła. Po upieczeniu podawać ją na letnio.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów