Pasztet z wątróbek drobiowych z masłem i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3938
Pasztet z wątróbek drobiowych z masłem i chlebem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mały chleb pszenny
  • Pasztet:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g masła
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż cała (nawet po przekrojeniu nożem) osiągnie taki sam kolor. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je do miksera. Następnie wlać do nich 100 g wcześniej roztopionego masła, ocet sherry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przetrzeć przez drobne sitko i przełożyć je do małych miseczek. Całość zalać pozostałym roztopionym masłem, przestudzić, po czym wszystko włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż masło zakrzepnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki i podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów