Pasztet z wątróbek drobiowych z masłem i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3938
Składniki:
- 1 mały chleb pszenny
- Pasztet:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 250 g masła
- 2 duże cebule
- 2 łyżki octu sherry
- 1 oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż cała (nawet po przekrojeniu nożem) osiągnie taki sam kolor. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je do miksera. Następnie wlać do nich 100 g wcześniej roztopionego masła, ocet sherry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przetrzeć przez drobne sitko i przełożyć je do małych miseczek. Całość zalać pozostałym roztopionym masłem, przestudzić, po czym wszystko włożyć do lodówki i trzymać do chwili, aż masło zakrzepnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki i podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)