Bunny chow
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2557
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 żabki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 chałka prostokątna
- 0,5 łyżeczki przypraw garam masala
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chałkę przekroić na połówki i wydrążyć w nich środki. Wydrążone środki pokruszyć na drobne kawałeczki. Groszek zielony osaczyć z zalewy. Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, curry, kurkumą i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wlać bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, pokrojoną marchew i pokruszone środki chałki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z osączonym zielonym groszkiem. Następnie wszystko przełożyć do wydrążonej chałki i udekorować natką selera.
Komentarze (0)