Bunny chow

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2557
Bunny chow
fot. The Aimless Cook / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 chałka prostokątna
  • 0,5 łyżeczki przypraw garam masala
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chałkę przekroić na połówki i wydrążyć w nich środki. Wydrążone środki pokruszyć na drobne kawałeczki. Groszek zielony osaczyć z zalewy. Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, curry, kurkumą i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wlać bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, pokrojoną marchew i pokruszone środki chałki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z osączonym zielonym groszkiem. Następnie wszystko przełożyć do wydrążonej chałki i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów