Pasztet z pieczarek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2480
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 suszona, czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać posiekane pieczarki i posiekaną papryczkę chili. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miksera, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do foremki do pieczenia ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 25-30 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przed podaniem do spożycia wysmarować go 1 łyżką oliwy z oliwek.
Komentarze (0)