Pasztet z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3086
Pasztet z orzechami
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 500 g wieprzowiny
  • 300 g drobiowej wątróbki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 jaja
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić, ułożyć na dnie garnka, a następnie ułożyć na nich kawałki kurczaka i wieprzowiny. Dodać 1,5 litra wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Całość gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Następnie wyjąć mięso, usunąć warzywa, przecedzić wywar, włożyć do niego wątróbkę i gotować przez ok. 5-7 minut. Wystudzone mięso i wątróbkę zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić masę pieprzem, solą i wymieszać z orzechami laskowymi. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową i piec przez około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów