Pasztet z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3086
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 500 g wieprzowiny
- 300 g drobiowej wątróbki
- 100 g orzechów laskowych
- 4 jaja
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić, ułożyć na dnie garnka, a następnie ułożyć na nich kawałki kurczaka i wieprzowiny. Dodać 1,5 litra wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Całość gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Następnie wyjąć mięso, usunąć warzywa, przecedzić wywar, włożyć do niego wątróbkę i gotować przez ok. 5-7 minut. Wystudzone mięso i wątróbkę zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić masę pieprzem, solą i wymieszać z orzechami laskowymi. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową i piec przez około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!
Komentarze (0)