Pasztet z kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2582
Pasztet z kurczaka
fot. Velo Steve / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 20 g pieczarek
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 3 goździki
  • 2 kromki białego chleba bez skórki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 1 słoik gotowego sosu chrzanowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 kwiat do dekoracji
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, natrzeć, pieprzem i solą, następnie całkowicie zalać wodą. Dodać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, goździki i ugotować do miękkości. Chleb namoczyć w wodzie, po czym wyciągnąć i mocno odcisnąć z wody. Ugotowane mięso odcedzić i razem z chlebem przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, zeszklić, dodać przemielone mięso i całość jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Następnie włożyć do formy, odpowiednio ukształtować i wstawić na 15 minut do lodówki. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Wyciągnąć pasztet z lodówki, przełożyć go z formy na sałatę i posmarować gotowym sosem chrzanowym. Figi sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki, obrać i udekorować wraz z orzechami cały pasztet. Wierzch przyozdobić kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów