Pasztet z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2582
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 20 g pieczarek
- 15 dag orzechów włoskich
- 3 goździki
- 2 kromki białego chleba bez skórki
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie suszonych fig
- 1 słoik gotowego sosu chrzanowego
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- 1 kwiat do dekoracji
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, natrzeć, pieprzem i solą, następnie całkowicie zalać wodą. Dodać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, goździki i ugotować do miękkości. Chleb namoczyć w wodzie, po czym wyciągnąć i mocno odcisnąć z wody. Ugotowane mięso odcedzić i razem z chlebem przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, zeszklić, dodać przemielone mięso i całość jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Następnie włożyć do formy, odpowiednio ukształtować i wstawić na 15 minut do lodówki. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Wyciągnąć pasztet z lodówki, przełożyć go z formy na sałatę i posmarować gotowym sosem chrzanowym. Figi sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki, obrać i udekorować wraz z orzechami cały pasztet. Wierzch przyozdobić kwiatem.
Komentarze (0)