Pasztet sojowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6820
Składniki:
- 1 szklanka soi
- 0,5 kg pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 duży seler
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz i inne przyprawy według własnych upodobań
- bułka tarta
- margaryna
- olej
Opis przygotowania:
Soję namoczyć przez 12 godzin, wrzucić do nowej wody i gotować do miękkości (ok. 2 godzin). Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę i razem poddusić. Warzywa ugotować, następnie zemleć wraz z soją i pieczarkami w maszynce. Dodać żółtka. Gdy masa jest zbyt gęsta, znów dodać żółtko. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - podsypać bułką tartą. Dodać przyprawy według upodobań i wymieszać. Połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Włożyć do nasmarowanej margaryną i posypanej obficie bułką tartą formy. Piec 30-50 minut (zależy od piekarnika).
Pasztet najlepiej smakuje podawany wraz z pieczywem.
Pasztet najlepiej smakuje podawany wraz z pieczywem.
Komentarze (0)