Pasztet sojowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6820
Pasztet sojowy
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka soi
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 1 duży seler
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz i inne przyprawy według własnych upodobań
  • bułka tarta
  • margaryna
  • olej

Opis przygotowania:

Soję namoczyć przez 12 godzin, wrzucić do nowej wody i gotować do miękkości (ok. 2 godzin). Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę i razem poddusić. Warzywa ugotować, następnie zemleć wraz z soją i pieczarkami w maszynce. Dodać żółtka. Gdy masa jest zbyt gęsta, znów dodać żółtko. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - podsypać bułką tartą. Dodać przyprawy według upodobań i wymieszać. Połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Włożyć do nasmarowanej margaryną i posypanej obficie bułką tartą formy. Piec 30-50 minut (zależy od piekarnika).

Pasztet najlepiej smakuje podawany wraz z pieczywem.

Autor: mateusz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów