Purée ziemniaczane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3391
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 g tartego parmezanu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonych ziemniaków. Dodać do tego również tarty parmezan, wsypać szczyptę pieprzu, wlać śmietanę, roztopione masło i całość dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)