Pasztet rybny z jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2796
Składniki:
- 250 g tuńczyka w oleju
- 200 g masła
- 100 g wędzonej sardeli
- 6 kromek czerstwego chleba
- 6 jaj
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapary osączyć z zalewy i rozgnieść w moździerzu na drobne kawałki. Rozdrobione przełożyć do miski. Chleb czerstwy pozbawić skórek, namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z wody i dodać do rozdrobnionych kaparów. Tuńczyka osączyć z oleju i dodać do składników. Następnie dodać do tego wędzoną sardelę oraz 150 g masła. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko i roztrzepać trzepaczką. Stopić 50 g masła na patelni i wlać do tego roztrzepane jajka. Całość smażyć do czasu, aż jajka się zetną z obu stron. Po ścięciu jajek ściągnąć je z ognia i wyłożyć na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wyłożone jajka nałożyć szybko wymieszane składniki rybne i wszystko razem zwinąć w jeden rulon. Zawinięte składniki razem z papierem włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć papier, rulon wysmarować pikantnym keczupem, po czym podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)