Szewc (ciasto)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3475
Szewc (ciasto)
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml lodów waniliowych
  • 125 g jagód mrożonych
  • 125 g jeżyn mrożonych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • 1 szklanka cukru
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Jagody oraz jeżyny rozmrozić, opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie owoce przesypać do żaroodpornego naczynia, zasypać cukrem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec do czasu, aż owoce puszczą sok. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło rozpuścić w rondlu, potem rozpuszczone połączyć z wymieszaną mąką. Wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i całość zalać sokiem z owocami. Zalane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów