Szewc (ciasto)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3780
Składniki:
- 250 ml lodów waniliowych
- 125 g jagód mrożonych
- 125 g jeżyn mrożonych
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- 1 szklanka cukru
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Jagody oraz jeżyny rozmrozić, opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie owoce przesypać do żaroodpornego naczynia, zasypać cukrem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec do czasu, aż owoce puszczą sok. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło rozpuścić w rondlu, potem rozpuszczone połączyć z wymieszaną mąką. Wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i całość zalać sokiem z owocami. Zalane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze (0)