Churros z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3484
Churros z czekoladą
fot. waferboard / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 60 g masła
  • 50 ml mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Laskę wanilii rozciąć, wydobyć z niej ziarna i przełożyć do garnka. Następnie zalać je wodą, po czym dodać masło, cukier i zagotować. Kiedy masło się roztopi, wsypać mąkę i mieszać przez cały czas, aż gotowane składniki osiągną szklisty wygląd. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić, po czym wbić stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki przełożyć do szprycy lub rękawa kuchennego i wyciskać partiami na mocno rozgrzany, głęboki olej na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć przy pomocy łyżki cedzakowej, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Mleko skondensowane postawić na średnim ogniu, dodać do niego pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić na płynną masę, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę przelać do małej miseczki i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów