Churros z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3723
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 220 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 60 g masła
- 50 ml mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 1 laska wanilii
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Laskę wanilii rozciąć, wydobyć z niej ziarna i przełożyć do garnka. Następnie zalać je wodą, po czym dodać masło, cukier i zagotować. Kiedy masło się roztopi, wsypać mąkę i mieszać przez cały czas, aż gotowane składniki osiągną szklisty wygląd. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić, po czym wbić stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki przełożyć do szprycy lub rękawa kuchennego i wyciskać partiami na mocno rozgrzany, głęboki olej na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć przy pomocy łyżki cedzakowej, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Mleko skondensowane postawić na średnim ogniu, dodać do niego pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić na płynną masę, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę przelać do małej miseczki i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)