Pasztet bakaliowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3221
Składniki:
- 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- 15 dag suszonych fig
- 15 dag suszonych moreli
- 15 dag suszonych daktyli
- 10 dag rodzynek
- 1 cytryna
- 6 łyżek miodu
- kieliszek rumu
- 1 łyżka masła
- cukier puder
- skórka z pomarańczy
Opis przygotowania:
Bakalie dobrze umyć i wydrążyć pestki z daktyli. Sparzyć skórkę z pomarańczy gorącą wodą i razem z innymi owocami zmielić w maszynce. Po zmieleniu dodać miód, kieliszek rumu oraz wycisnąć sok z cytryny. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać masę. Następnie masę przełożyć do formy, oprószyć cukrem pudrem i włożyć na na 4 godziny do lodówki. Podawać lekko z chłodzony.
Komentarze (0)