Paszteciki z majonezem, warzywami i mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g majonezu
- 200 g miniaturowych kolb kukurydzy w zalewie
- 2 marchewki
- 2 białka jaj
- garstka świeżej mięty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i drobno posiekać. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wyciąć foremka do ciast odpowiednie kształty z małym otworem w środku. Wycięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jaj. Wysmarowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na złoty kolor Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę, po czym zalać ją dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Do ugotowanej marchwi dodać osączoną z zalewy i pokrojoną na małe kawałki mini-kukurydzę, posiekana miętę z natką zielonej pietruszki i majonez. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do otworów upieczonego wcześniej ciasta.
Komentarze (0)