Paszteciki z majonezem, warzywami i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1931
Paszteciki z majonezem, warzywami i mietą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g majonezu
  • 200 g miniaturowych kolb kukurydzy w zalewie
  • 2 marchewki
  • 2 białka jaj
  • garstka świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i drobno posiekać. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wyciąć foremka do ciast odpowiednie kształty z małym otworem w środku. Wycięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jaj. Wysmarowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na złoty kolor Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę, po czym zalać ją dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Do ugotowanej marchwi dodać osączoną z zalewy i pokrojoną na małe kawałki mini-kukurydzę, posiekana miętę z natką zielonej pietruszki i majonez. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do otworów upieczonego wcześniej ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów