Paszteciki z mięsem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10333
Składniki:
- Ciasto półfrancuskie śmietankowe:
- 25 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- pół jajka
- 100 ml śmietany
- sól
- Nadzienie:
- 50 dag wołowiny bez kości
- pęczek włoszczyzny
- 10 dag cebuli
- tłuszcz
- 1-2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
- sól i pieprz do smaku
- pół jajka do smarowania
- 4 dag sera żółtego
- tłuszcz do blachy
Opis przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój razem z opłukanymi pomidorami, podduś na tłuszczu często mieszając. Następnie przetrzyj, połącz z wrzącym wywarem, chwilę pogotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj żółtka, jajko, śmietanę i sól, zagnieć szybko ciasto, przykryj serwetką i wstaw do chłodziarki na 10-12 godzin.
Mięso umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczone i umyte warzywa i ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Wymieszaj ze zmielonym mięsem i zmielonymi jajkami, dopraw do smaku. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój w kwadraty i nałóż na nie nadzienie, po czym złóż po przekątnej. Zlep tak, aby spód wystawał na 0,5 cm. Następnie posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp startym serem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiecz.
Uwaga: paszteciki te można także przygotować z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego.
Smacznego!
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj żółtka, jajko, śmietanę i sól, zagnieć szybko ciasto, przykryj serwetką i wstaw do chłodziarki na 10-12 godzin.
Mięso umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczone i umyte warzywa i ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Wymieszaj ze zmielonym mięsem i zmielonymi jajkami, dopraw do smaku. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój w kwadraty i nałóż na nie nadzienie, po czym złóż po przekątnej. Zlep tak, aby spód wystawał na 0,5 cm. Następnie posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp startym serem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiecz.
Uwaga: paszteciki te można także przygotować z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego.
Smacznego!
Komentarze (5)
a jak dlugo piec?
jak masz taki problem ile piec to idz do sklepu kup gotowe
nie pisze jak długo piec to do dupy przepis
tak dlugo az sie upieka :)
trochę się trzeba znac na tym