Paszteciki mięsne po rosyjsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1242
Składniki:
- 200 ml sosu chili
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżka aktywnych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie:
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki posiekanego drobno zielonego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 starta na tarce marchew
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić ją na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z solą. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić je na 30 minut, aby wyrosło, a po wyrośnięciu podsypać je mąką i rozwałkować na długie paski.
Przygotować nadzienie: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze startą marchewką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego mięso mielone z indyka oraz wołowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać majonez, zielony koperek, wymieszać i łyżką nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto.
Całość zwinąć w rulony, uformować z nich krążki, zlepić je ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Krążki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, posypać zielonym koperkiem i podawać z sosem chili.
Przygotować nadzienie: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze startą marchewką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego mięso mielone z indyka oraz wołowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać majonez, zielony koperek, wymieszać i łyżką nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto.
Całość zwinąć w rulony, uformować z nich krążki, zlepić je ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Krążki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, posypać zielonym koperkiem i podawać z sosem chili.
Komentarze (0)