Paszteciki mięsne po rosyjsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1242
Paszteciki mięsne po rosyjsku
fot. elements.envato.com

Składniki:

  • 200 ml sosu chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka aktywnych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki posiekanego drobno zielonego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 starta na tarce marchew
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić ją na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z solą. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić je na 30 minut, aby wyrosło, a po wyrośnięciu podsypać je mąką i rozwałkować na długie paski.

Przygotować nadzienie: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze startą marchewką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego mięso mielone z indyka oraz wołowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać majonez, zielony koperek, wymieszać i łyżką nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto.

Całość zwinąć w rulony, uformować z nich krążki, zlepić je ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Krążki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, posypać zielonym koperkiem i podawać z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów