Hamburgery z warzywami i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2042
Hamburgery z warzywami i mietą
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g mielonej wieprzowiny
  • 30 g mielonej wołowiny
  • 4 liście mięty
  • 2 kromki suchego chleba
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Kromki chleba namoczyć z letniej wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe połączyć ze sobą. Dodać do niego odciśnięty z wody chleb, wbić jajko, dodać pokrojony drobno szczypiorek, cebulę i miętę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i uformować płaskie kotlety. Kotlety smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na ciemno-rumiany kolor. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i całość pokroić w słomkę. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić pokrojone warzywa, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Na warzywa wyłożyć hamburgery.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów