Hamburgery z warzywami i mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2042
Składniki:
- 30 g mielonej wieprzowiny
- 30 g mielonej wołowiny
- 4 liście mięty
- 2 kromki suchego chleba
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Kromki chleba namoczyć z letniej wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe połączyć ze sobą. Dodać do niego odciśnięty z wody chleb, wbić jajko, dodać pokrojony drobno szczypiorek, cebulę i miętę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i uformować płaskie kotlety. Kotlety smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na ciemno-rumiany kolor. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i całość pokroić w słomkę. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić pokrojone warzywa, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Na warzywa wyłożyć hamburgery.
Komentarze (0)