Paszteciki z boczkiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2428
Składniki:
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 30 g kapusty kiszonej
- 20 g surowego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze szczyptą soli i śmietaną. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym dodać roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę, podsypać mąką, potem rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć prostokąty o wymiarach 10 x 20 cm.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej pokrojony w kostkę surowy boczek i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać jeszcze odciśniętą z kwasu kapustę kiszoną, oprószyć pieprzem, solą oraz mielonym kminkiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na wycięte prostokąty.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej pokrojony w kostkę surowy boczek i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać jeszcze odciśniętą z kwasu kapustę kiszoną, oprószyć pieprzem, solą oraz mielonym kminkiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na wycięte prostokąty.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)