Paszteciki z boczkiem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2267
Paszteciki z boczkiem i kapustą
fot. wstryder / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 30 g kapusty kiszonej
  • 20 g surowego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze szczyptą soli i śmietaną. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym dodać roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę, podsypać mąką, potem rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć prostokąty o wymiarach 10 x 20 cm.

Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej pokrojony w kostkę surowy boczek i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać jeszcze odciśniętą z kwasu kapustę kiszoną, oprószyć pieprzem, solą oraz mielonym kminkiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na wycięte prostokąty.

Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów