Paszteciki warzywne ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1607
Składniki:
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 250 ml śmietany 32 %
- 200 g świeżego zielonego groszku
- 6 rzodkiewek
- 1 główka sałaty rzymskiej
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciast. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: groszek obrać z łupin i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do groszku wraz z rzodkiewką pokrojoną w cienkie plastry i podzieloną na liście sałatą rzymską. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić upieczone wcześniej ciasto. Gotowe przełożyć na talerze wysmarowane keczupem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę, dodać masło i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciast. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: groszek obrać z łupin i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do groszku wraz z rzodkiewką pokrojoną w cienkie plastry i podzieloną na liście sałatą rzymską. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić upieczone wcześniej ciasto. Gotowe przełożyć na talerze wysmarowane keczupem.
Komentarze (0)