Paszteciki w naleśnikach z kaszą gryczaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3251
Składniki:
- 12 naleśników
- Na farsz:
- 3 dag suszonych grzybów
- 20 dag kaszy gryczanej
- 5 dag tłuszczu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 jajko do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby umyć i namoczyć. Zostawić je na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić i posiekać na drobno. Połowę z odcedzonego wywaru z grzybów dopełnić szklanką wody, dodać soli i trochę tłuszczu, a następnie ugotować w nim kaszę na sypko. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na tłuszczu. 2 jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę, razem z cebulą i grzybami dodać do kaszy. Całość doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Przygotować naleśniki i ułożyć na nich farsz. Naleśniki pozawijać (tak jak gołąbki z kapusty), obtoczyć je w roztrzepanym na talerzu jajku, potem w bułce tartej, zrumienić na patelni z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe paszteciki podawać z surówkami lub czystymi barszczami białym lub czerwonym.
Komentarze (0)