Ciasto z musem pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3316
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 skórki z pomarańczy
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- Na mus pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypywać stopniowo cukier i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, wlać wodę i dodać sparzoną wcześniej wrzątkiem oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto przestudzić w wyłączonym piekarniku, potem wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tacę.
Przygotować mus pomarańczowy: obrane ze skóry pomarańcze pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Do pokrojonych pomarańczy wlać miód, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować. Zmiksowanymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej ciasto.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypywać stopniowo cukier i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, wlać wodę i dodać sparzoną wcześniej wrzątkiem oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto przestudzić w wyłączonym piekarniku, potem wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tacę.
Przygotować mus pomarańczowy: obrane ze skóry pomarańcze pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Do pokrojonych pomarańczy wlać miód, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować. Zmiksowanymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej ciasto.
Komentarze (1)
ciasto wyglada malo atrakcyjnie....