Kulebiak po rosyjsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1540
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 350 g wędzonego łososia
- 200 g ryżu
- 4 pieczarki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka gotowane
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać masło, wbić jajko i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie wysmarować je, ale tylko z jednej strony olejem. Przygotować farsz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki i oprószyć je mieloną kolendrą. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników z ryżem. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i przełożyć na wysmarowane olejem ciasto. Składniki z ciastem zlepić i uformować z tego małe bułki. Z reszty ciasta można zrobić dowolne ozdoby i udekorować nim bułki. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać sezamem, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)