Paszteciki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3131
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki pszennej
- 2 całe jajka
- półtorej szklanki mleka
- 100 gram drożdży
- pól kostki margaryny
- około 700 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 1 litr oleju
- sól, pieprz, cukier do smaku
Opis przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i razem dusimy do miękkości, aż wyparuje cała woda.
Z drożdży, cukru, soli, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Należy je posolić.
Ochłodzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę i do jeszcze ciepłych ziemniaków, ale nie gorących, dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopioną margarynę, jajka, mleko, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Pozostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu bierzemy część ciasta na stolnicę i wałkujemy placek o grubości 3 lub 4 milimetrów. Nożem kroimy kwadraty około 5 na 5 cm. Kładziemy doprawiony solą i pieprzem farsz z pieczarek oraz zaklejamy paszteciki dowolnie według gustu. Wyrośnięte paszteciki wrzucamy na gorący olej i smażymy. Podajemy z czerwonym barszczem.
Z drożdży, cukru, soli, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Należy je posolić.
Ochłodzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę i do jeszcze ciepłych ziemniaków, ale nie gorących, dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopioną margarynę, jajka, mleko, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Pozostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu bierzemy część ciasta na stolnicę i wałkujemy placek o grubości 3 lub 4 milimetrów. Nożem kroimy kwadraty około 5 na 5 cm. Kładziemy doprawiony solą i pieprzem farsz z pieczarek oraz zaklejamy paszteciki dowolnie według gustu. Wyrośnięte paszteciki wrzucamy na gorący olej i smażymy. Podajemy z czerwonym barszczem.
Komentarze (0)