Szwedzkie naleśniki z owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3346
Składniki:
- 200 g ananasa w zalewie
- 40 g truskawek
- 40 g jagód
- 4 kiwi
- 2 listki bazylii
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki i jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy. Kiwi obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z cynamonem, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie smażyć naleśniki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Średnica jednego smażonego naleśnika nie powinna przekraczać 10 cm. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Porcje owoców poprzekładać naleśnikami, a na sam wierzch wyłożyć jagody. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować listkami bazylii.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z cynamonem, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie smażyć naleśniki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Średnica jednego smażonego naleśnika nie powinna przekraczać 10 cm. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Porcje owoców poprzekładać naleśnikami, a na sam wierzch wyłożyć jagody. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)