Szwedzkie naleśniki z owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3346
Szwedzkie naleśniki z owocami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g ananasa w zalewie
  • 40 g truskawek
  • 40 g jagód
  • 4 kiwi
  • 2 listki bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki i jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy. Kiwi obrać ze skóry i pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z cynamonem, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie smażyć naleśniki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Średnica jednego smażonego naleśnika nie powinna przekraczać 10 cm. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Porcje owoców poprzekładać naleśnikami, a na sam wierzch wyłożyć jagody. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów