Paszteciki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2985
Składniki:
- 4 szkl mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- dowolny farsz
Opis przygotowania:
Drożdże rozmieszaj ze śmietaną, solą i żółtkiem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 5-10 mm. Wycinamy paski o szer 10 cm, na dłuższym końcu układamy dowolny farsz i zwijamy jak roladę. Zwiniętą roladę tniemy ukosem na około 5 cm paszteciki. Każdy smarujemy białkiem i pieczemy. Doskonałe do czerwonego barszczu.
Komentarze (0)