Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 52
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza
fot. aetb (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 200 g majonezu
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • natka selera
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Filety z dorsza przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu filety odcedzić, podzielić na drobne kawałeczki i dodać do ziemniaków w misce.

Dwie cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do całości. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie kotlety. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Jedną cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z natką selera oraz oliwą z oliwek i dodać do potrawy. Danie podawać z majonezem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy