Kotlety z dorsza i selera w sosie veloute
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1874
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Na kotlety:
- 250 g filetów z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka jaj
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować kotlety: filety rybne przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonej ryby dodać pokrojony i ugotowany seler oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, oprószyć wszystko szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą oraz przyprawa do ryb i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kulki ręcznie i obtoczyć je bułka tartą. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie wrzeć. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Śmietanę przelać do kubka, dodać do niej żółtka jaj, roztrzepać trzepaczką i przelać do zagotowanych składników. Wszystko wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i dodać do kotletów na talerzu
Przygotować kotlety: filety rybne przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonej ryby dodać pokrojony i ugotowany seler oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, oprószyć wszystko szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą oraz przyprawa do ryb i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kulki ręcznie i obtoczyć je bułka tartą. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie wrzeć. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Śmietanę przelać do kubka, dodać do niej żółtka jaj, roztrzepać trzepaczką i przelać do zagotowanych składników. Wszystko wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i dodać do kotletów na talerzu
Komentarze (0)