Kotlety z dorsza i selera w sosie veloute

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1874
Kotlety z dorsza i selera w sosie veloute
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Na kotlety:
  • 250 g filetów z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka jaj
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować kotlety: filety rybne przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonej ryby dodać pokrojony i ugotowany seler oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, oprószyć wszystko szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą oraz przyprawa do ryb i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kulki ręcznie i obtoczyć je bułka tartą. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie wrzeć. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Śmietanę przelać do kubka, dodać do niej żółtka jaj, roztrzepać trzepaczką i przelać do zagotowanych składników. Wszystko wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i dodać do kotletów na talerzu

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów